De ‘Galettes de Luc’, maar dan milieuvriendelijk en duurzaam
‘Galettes de Luc’, een bedrijf gelegen te Celles, heeft de stap gezet naar een duurzaam beleid: wat begon met de installatie van een windmolen, zet zich verder met een project rond de herwaardering van afval & onverkochte goederen, project dat van start ging in oktober 2020 en zowel een sociaal, ecologisch als economisch luik omvat.
‘Galettes de Luc’ (Luc’s Wafels) uit Celles, vlak bij Houyet, maakt… wafels. Maar niet zomaar wafels: ambachtelijke en milieuvriendelijke wafels! Dit bedrijf is al jaren bezig met duurzaamheid en kringloopeconomie en ontwikkelde een systeem waarbij afval & onverkochte goederen worden omgezet in energie: een mooi project, zowel op sociaal, ecologisch en economisch vlak.
Een geboorte die leidde tot een bewustwording
Voor Luc Mathot, zaakvoerder van het bedrijf, ging de bal aan het rollen in 2018, bij de geboorte van zijn eerste kind: “Toen mijn zoon geboren werd, werd ik me plots bewust van de wereld die ik voor hem zou achterlaten. Ik besloot uit te zoeken wat ik kon doen op mijn niveau, op het niveau van mijn bedrijf”. Naast de organisatie van een gescheiden afvalinzameling, besluit de zaakvoerder in 2019 te investeren in een windmolen die een deel van de elektriciteitsbehoefte van zijn bedrijf zou dekken.
Een trio…
Maar daar zou het niet stoppen: hij neemt contact op met het BEP (Bureau Economique de la Province) voor een diagnose van de mogelijkheden om zijn duurzaamheidsaanpak voort te zetten. “Eén van de opties betrof de herwaardering van onverkochte goederen en productieonderbrekingen”, legt Henri Van de Wyer uit, adviseur ‘lage koolstofuitstoot & kringloopeconomie’ bij het BEP. Hij brengt ‘Galettes de Luc’ in contact met BioSpace (Gesves), een bedrijf dat actief is in de biomethanisatie. Elektriciteit en warmte produceren dankzij de ontbinding van afval? Goed idee! Het duo gaat ook samenwerken met het Centre Saint-Lambert (Andenne), een centrum dat mensen met een verstandelijke beperking opvangt en begeleidt: sinds oktober 2020 sorteren de begunstigden van deze organisatie het afval en de productieonderbrekingen zodat ze klaar zijn voor het biomethanisatieproces.
…Win-win!
Iedereen wint erbij: het centrum kan zijn begunstigden een re-integratie bieden, BioSpace kan meer afval biomethaniseren en meer energie produceren en ‘Galettes de Luc’ kan zijn hoeveelheid afval drastisch verlagen. “Door het afval te sorteren en de herwaardering, hebben we maandelijks 2 ton minder afval.
Andere pistes
12 jaar na zijn overname van het bedrijf, 19 werknemers later en 2 jaar na de geboorte van zijn zoon kan Luc Mathot een zekere trot niet verbergen: “Ik ben fier op de weg die we hebben afgelegd, want een dergelijke nieuwe aanpak zonder invloed op de financiële balans is niet altijd simpel!”. Maar de zaakvoerder houdt het hier niet bij: hij denkt momenteel na over het ‘groener maken’ van zijn leveringen door te investeren in elektrische voertuigen of voertuigen die rijden op waterstof. Daarna kan hij ook nog gaan nadenken over de verpakkingen, het plaatsen van zonnepanelen, enz. De bewustwording van duurzaamheid groeide dus uit tot een ware overtuiging en één van de (groene) motoren van het bedrijf!
Extract van www.bep-entreprises.be/actualites.